2023-04-15 Notulen Kerngroep

Verslag overleg kerngroep Bekertjesmos 15 april 2023

Locatie: bij Arie en Cecile

Aanwezig: Arie, Bart, Cecile en Kees (ging iets eerder weg)

Notulist: Cecile

  1. Verslag 10 december 2022
  • Bij punt 8 wordt gesproken over de situatie dat een lid van Bekertjesmos een partner vindt buiten onze woongemeenschap, en of die partner dan ook lid moet worden van Bekertjesmos. Arie gaat een overzicht maken van al dit soort ‘bijzondere situaties’. We moeten dit namelijk goed regelen, ook juridisch.
  • De positie, taken en bevoegdheden van de kerngroep: hier is al veel over gezegd en opgeschreven. Arie gaat dit alles nu op een rijtje zetten, voor onszelf en eventueel voor in het huishoudelijk reglement.
  1. Stand van zaken kerngroep

Zoals bekend, heeft de kerngroep sinds november/december om diverse redenen een tijd stilgelegen, en begint nu weer langzaam op gang te komen. Nog steeds is een deel van de kerngroep nog niet ‘op sterkte’. We kunnen echter niet meer doen dan ons best en we moeten zien hoe het gaat.

Vanwege de kwetsbaarheid van de kerngroep hebben wij ook nagedacht over versterking. Ook dit moeten we weer gaan oppakken. Het streven is om minimaal 5 kerngroepleden te hebben, om minder kwetsbaar te zijn als mensen uitvallen.

  1. Delegeren aan anderen

Vooruitlopend op wel of niet uitbreiding van het kernteam denken wij zo ver te zijn dat we taken kunnen en zelfs moeten delegeren om de vaart er in te houden en de kennis met elkaar te kunnen delen. We gaan dit proberen vorm te geven bij de komende bijeenkomsten, zie de betreffende punten in dit verslag. Alle prioriteiten die het kernteam op dit moment heeft, komen daar aan de orde.

Principes bij het delegeren zouden kunnen zijn: vrijheid om zelf beslissingen te nemen, overleg van tevoren met het kernteam is in principe niet nodig, maar dat kan en mag natuurlijk wel. Verder ‘verantwoording achteraf’ voor als het helemaal niet goed gegaan blijkt te zijn.

  1. Agenda en organisatie van 13 mei

Het ochtend-gedeelte is voor de leden van Bekertjesmos, dus de mensen die waren uitgenodigd op onze bijeenkomst 19 november vorig jaar.

’s Middags komen ook een aantal mensen van de bijeenkomst van 15 oktober vorig jaar, die graag een tweede kennismakingsbijeenkomst willen. Als zij daar na afloop belangstelling voor hebben, kunnen zij vervolgens ook lid worden van onze club van ‘daadwerkelijk geïnteresseerden’.

Ochtend-gedeelte voor leden:

De doelen en onderdelen hiervan zijn:

  • Korte terugblik op de stand van zaken (het is alweer een tijd geleden voor iedereen) (‘s middags volgt meer informatie).
  • Verder werken aan onze gemeenschapsvorming
  • Aan de slag met concrete activiteiten. Vorming van enkele werkgroepen plus enkele specifieke taken:
    –     Nieuwsbrief
  • Werkgroep activiteiten: organiseren van informele bijeenkomsten zoals wandelingen e.d., ten behoeve van de verdere gemeenschapsvorming.
  • Werkgroep relatiebeheer, ook voor externe partners, netwerkcontacten en behulpzame links. Er is bijvoorbeeld behoefte om telkens binnenkomende informatie van andere instanties systematisch bekend en toegankelijk te maken voor iedereen.
  • Zo mogelijk: presentatie van de uitkomsten van de enquête over onze financiële mogelijkheden
  • Vooruitzichten en perspectieven schetsen
  • Een begin maken met brainstormen over bouwen en wonen. Wat wil ieder van ons? En de definitieve vorming van de werkgroep bouwen en wonen?
  • Website: hier zullen pagina’s op komen voor onder meer de informatie van de werkgroep relatiebeheer en voor informatie over bouwen en wonen. Iedereen zal hier straks aan kunnen bijdragen.
  • Stand van zaken van statuten en huishoudelijk reglement (zie punt 5 van dit verslag).

 

  1. Enquête financiële middelen

Arie heeft met behulp van een internet-tool een enquête over de financiën gemaakt. Een paar mensen hebben naar het concept gekeken. Arie wil nu graag nog voor de 13e mei de enquête naar iedereen toesturen, zodat er op 13 mei al iets meer inzicht is en om te horen of er nog andere input is.

  1. Statuten en huishoudelijk reglement

De concept-statuten zijn nu af. Om deze taaie materie te bespreken op 13 mei zal te tijdrovend zijn, en de kerngroep besluit om dit punt nog niet op 13 mei in te brengen.

Meteen na 13 mei zullen de concept-statuten worden verstuurd, voor op de agenda van de volgende keer. Vragen en bezwaren kunnen dan door de leden, openbaar (cc. Allen) kenbaar gemaakt worden.
Een aantal in de statuten opgenomen zaken waren overigens al op 19 november 2022 besproken.

Het huishoudelijk reglement volgt dan nog weer later, dat heeft minder haast.

7.   Vervolgbijeenkomsten Bekertjesmos

Nu we zover zijn (statuten vrijwel klaar; financiële plaatje bijna in beeld), is het zaak de vaart er in te houden. Daarom is het zaak snel een volgende datum met elkaar af te spreken.

We gaan dus proberen om nog voor de zomer een tweede bijeenkomst te organiseren, met dan een hele dag, en met hopelijk onderdelen zoals:

  • Meer tijd voor een echte ‘workshop’ bouwen /wonen/energie en milieu: hoe willen wij wonen en samenleven? Wat is er mogelijk?
  • Een begin maken met de vorming van besluitgroepen. De volgende besluitgroepen zijn als eerste nodig:
  • instroomprocedure
  • criteria voor de keuze van een locatie
  • cursus gedragen besluitvorming: wenselijkheid en eventuele verplichting
  • financiële principes, zoals verdeling van vaste lasten
  • Bespreking van de statuten met een voorgenomen besluit daarover (zie punt 5)

Om te beginnen zullen hiervoor de mensen van de ochtendgroep van 13 mei worden uitgenodigd. Als er mensen van de middaggroep uitspreken mee te willen doen, dan ook zij.
Cecile zal een datumprikker rond laten gaan voor een volgende bijeenkomst van een hele dag met optiedata: zondag 25 juni, 1 juli en 2 juli.

Kees oppert dat wij ook al een bijeenkomst moeten gaan plannen om nieuwe mensen te werven.
We zijn nu met een club van circa 17 mensen, waaronder een paar koppels. (Arie en Cecile, Bart en Mieke, Kees en Anke ..) . Om een woongemeenschap met 20 huishoudens te vormen hebben we genoeg leden nodig. Bovendien bestaat de kans dat er weer mensen afvallen zodra de locatie bekend is.

  1. Cursus gedragen besluitvorming

De kernteamleden, plus Gea, Gerard en Anton, hebben de basiscursus in januari-maart inmiddels gevolgd. Besloten is om voorlopig de cursus niet verplicht te stellen. Voorlopig zullen wij gemeenschapscoach Ingrid (haar bureau) vragen de besluitgroepjes te begeleiden.

Ingrid heeft ons data voor in de komende maanden gestuurd voor cursussen gedragen besluitvorming met open inschrijving (dus ook met mensen van buiten Bekertjesmos). We hebben echter ervaren dat een cursus met alleen leden van Bekertjesmos (‘in-company-training’) sterk gemeenschapsvormend werkt, dus dat heeft onze voorkeur. Voor een in-company-training heb je dan wel weer minimaal 8 mensen nodig. We hopen dat dit gaat lukken, en anders komen er later weer opnieuw cursussen met open inschrijving.
Cecile en Arie
zullen dit doorgeven aan Ingrid.

  1. Ingrid

Er moet nog een besluit worden genomen over de manier waarop Ingrid voor het vervolg van haar ondersteuning aan ons betaald gaat worden (abonnementsysteem of ‘nulurencontract’ enzovoort). Het is nog niet helemaal duidelijk wat zij precies wil, dus Arie neemt opnieuw contact met haar op hierover.

 

  1. Nieuwsbrief

Cathy en Nicole hebben het maken van de Nieuwsbrief op zich genomen.  Nu twee nieuwsbrieven verder kunnen wij zeggen dat we blij zijn met hun initiatief.
De vraag is nu of wij als kernteam per sé eerst nog de Nieuwsbrief willen zien voordat deze in het vervolg wordt gepubliceerd.
Als kernteam vinden wij dat niet nodig. Als zij willen mogen zij op voorhand de teksten aan ons voorleggen en anders kunnen zij deze nieuwsbrief publiceren met verantwoording achteraf (zie boven).

  1. Stichting Voedselbosbouw

Op 11 maart is een bijeenkomst geweest van deze stichting, waar Anke en Nicole zijn geweest. Zij gaan nu aan de slag met mensen die per direct met de spade in de grond kunnen werken. Voor ons als werkwoongemeenschap in wording kan dat nog niet.

Wel kunnen we ons inschrijven voor een mogelijk vervolg. Arie gaat ons aanmelden.

 

 

  1. ‘Winterswijk’ en andere tussentijdse kansen op een locatie

Af en toe worden wij door leden, vrienden en anderen alvast gewezen op mogelijke locaties. Volgens ons ‘tweesporenbeleid’ kunnen we hier als Bekertjesmos werk van maken, als tussentijdse kans in afwachting van onder meer criteria voor selectie van de locatie.
Het zou dus mooi zijn als een van de leden hier achteraan zou kunnen gaan en deze opties zou willen beheren. We zullen dit op 13 mei bespreken. In overleg met Bart (die de website beheert) zou hiervoor een intern deel op de website kunnen komen.

  1. Website

We zijn erg blij met de website die Bart heeft gemaakt. Van belang voor het vervolg:
– Wij willen op de website pagina’s voor werkgroepen en informatie, zie ook punt 4.
– Voorlopig blijven we nog bij dezelfde hostingservice, die voorlopig nog gratis is. Tegen die tijd dat wij meer willen dan in het huidige systeem mogelijk is zullen wij kijken naar een andere hostingservice.
– Verder moeten wij dringend weer de tekst updaten. De wens om bijvoorbeeld in 2023 te starten met bouwen zit er zeer waarschijnlijk niet in. Arie en Cecile kijken hiernaar.

 

  1. Vervolgafspraken

Voor de 13e mei zullen we nog een keer via zoom overleggen over het programma van 13 mei en kijken over de notulen van vandaag kloppen of nog aangevuld moeten worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *